Monday, June 05, 2006

"Jak se dostal do autobusu?"
Martin Beck kývl hlavou na Eka a řekl:"Tvůj obor. Prosím."
Ek si hrábl do stříbrošedých vlasů, odkašlal si a spustil:"Otevřené byly zadní nástupní dveře. Jimi vrah s největší pravděpodobností autobus opustil. Aby je mohl otevřít, musel nejdřív projít chodbou mezi sedadly až dopředu k místu řidiče, natáhnout přes něho nebo kolem něho ruku a přepnout spínač."
Vytáhl z kapsy brýle, vyčistil si je kapesníkem a přistoupil ke zdi.
"Dal jsem zvětšit dva instrukční nákresy. Jednak tento, na kterém vidíte celou přístrojovou desku, jednak tenhle, na kterém je klička k předním dveřím. Na prvním nákresu je spínač dveří vyznačen číslicí patnáct a klička číslem osmnáct. Klička je tedy po levé straně volantu, před bočním oknem a šikmo pod ním. Jak vidíte na druhém nákresu, má klička pět poloh."
"Ty člověka úplně zblbneš," utrousil Gunvald Larsson.
"Při vodorovné poloze, čili při poloze jedna, jsou oboje dveře zavřeny," pokračoval Ek naprosto nedotčen."Při poloze dvě, tedy o jeden stupeň nahoru, se otevřou přední dveře, při poloze tři, dva stupně vzhůru, se otevřou oboje dveře. Dále má klička dvě dolní polohy, a to polohu čtyři a pět. Při první z nich se otevře přední část dveří a při druhé se otevřou přední dveře celé."
"Shrň to," řekl Hammar.
"Jestliže to shrneme," pokračoval Ek,"musel pachatel přejít ze svého předpokládaného stanoviště u výstupních dveří rovně vpřed chodbou k místu řidiče, naklonit se nad řidičem, který ležel na volantu, a přehodit kličku do polohy číslo dvě. Tím otevřel zadní část předních dveří, tedy tu jejích část, která zůstala otevřená až do chvíle, kdy na místo činu přijelo první policejní auto."